Seizoen 2012

 

Mijn spelsysteem met volledig nestspel:

Ik speel in Harderwijk afd. 8 regio 1 sinds 2004 mee met zijn duiven in de toch wel als sterk bekent staande afdeling.
Ik behaalde in 2011 op de vluchten en bij de kampioenschappen in groot en klein verband maar liefst 17 x de 1e prijs en 7 x de 2e prijs.( zonder dubbelingen.)
Voor de liefhebbers welke dit op prijs stellen wil ik door middel van dit stukje laten weten hoe ikj deze prestaties in een vrij korte tijd tot stand heb laten komen.
Net als iedere liefhebber kom je in het begin veel te kort t.o.v. de bekende sterke spelers.
Toen ik net begon kreeg ik van een clubgenoot te horen dat het zeker wel 10 jaar zou duren voordat ik me tussen de kampioenen kon vestigen als dit überhaupt ooit zou lukken.
Als je net begint is mijn mening krijg je van iedereen de beste adviezen waar je dan mee aan de slag gaat om dit ook bij je eigen duivenkolonie toe te passen wat vaak resulteert in een teleurstelling.
De adviezen welke je krijgt zijn gebaseerd op de thuis situatie van degene van wie je dat advies krijgt en niet op de situatie zoals dit bij jou thuis is.
Nadat ik diverse systemen had geprobeerd zoals dubbel weduwschap - traditioneel weduwschap -weduwduivinnen – nestspel kwam ik er al gauw achter dat mijn duiven het beste presteerde met het nestspel en dit dus het beste paste bij mijn thuissituatie en waarschijnlijk ook de duiven welke ik had.
Ik blijf echter wel zeggen dat ik het trainen van een koppel weduwnaars een van de mooiste dingen vind in onze sport, alleen vind ik een vroege duif op de klep nog net iets mooier.
Nadat ik 2a3 jaar geleden heb besloten alleen nog maar op het nest te vliegen zijn de prestaties in een sneltreinvaart beter geworden en kan ik de concurrentie aangaan met de gevestigde orde waar ik een paar jaar geleden alleen nog maar tegenop keek en dacht dat dit voor mij niet haalbaar was.
Er heerst bij mij op de hokken geen regelmaat,er word niet dagelijks gekrabd en er word niet op tijd gevoerd ,waardoor het eigenlijk wel helder is waarom het nestspel bij mij het beste werkt.
Gezien bovenstaande is het mij wel duidelijk dat men altijd een systeem moet kiezen wat past bij je thuis situatie.
Nadat de keuze van het systeem was gemaakt moest ik nog gaan uitzoeken hoe ik de duiven het beste kon klaar maken voor de vluchten.
Uit de diverse DVD’s welke ik heb bekeken en het overleg met andere melkers kom je steeds meer tot de conclusie dat je met atleten aan de start moet komen en niet meer met half getrainde duiven,en je duiven moet hebben welke bij jou systeem passen.
Om van mijn duiven atleten te maken moeten ze goed en zoveel mogelijk trainen.
Dit gebeurd bij mij ’s avonds als ik thuis kom uit mijn werk, dan ga ik het hok in en jaag alles naar buiten jaarlingen / oude / en overnacht duiven,dus ook degene welke op het nest zitten om verplicht te gaan trainen.
Zodra dit mogelijk is gaan ook de jonge duiven er dan gelijk uit (gezien de winterkweek kunnen deze vrij snel ook ruim een uur trainen) en worden de vlaggen op het hok gezet.
Enkele duiven willen in het begin van het seizoen nog wel eens gaan landen maar deze worden met een klein vuurpijltje gestimuleerd om toch maar met de rest mee te trainen.
De oude duiven en de jaarlingen (jongen van het jaar ervoor ) weten precies wat de bedoeling is,waardoor de jongen het ook vrij snel doorhebben.( duiven welke blijven landen worden niet meer losgelaten of verwijderd.)
Als alles vliegt ga ik naar binnen om op mijn gemakje te eten.
Over eten gesproken, ik zorg altijd dat voordat ik ’s ochtends naar mijn werk ga dat de duiven voldoende zijn gevoert want op een lege maag zullen ze niet willen trainen.
Als ik klaar ben met eten en mijn koffie op heb ga ik naar buiten om in de hokken te kijken of alles nog goed is met de jongen en de eieren.
Tevens haal ik er plaatselijk een krabbertje overheen en worden de waterbakken gecontroleerd.
Hierna ga ik de duiven in de lucht opserveren om te zien of hier nog iets bijzonders aan is te zien.
Na ruim een uur ca 75 min. Haal ik de vlaggen er af en komen de duiven direct naar binnen en worden ze gevoerd.
Duiven met grote jongen krijgen iets extra in hun broedbak zodat ze allemaal voldoende krijgen en dus geen honger meer hebben.
Aangezien trainen en eten volgens mij het belangrijkste is om van je duiven een atleet te maken probeer ik met de voor mij belangrijke vluchten de training iets op te voeren door ze ’s ochtends vroeg of op de dag ook nog los te laten voor een vrije training zonder vlag om zodoende extra conditie op te bouwen.
Ook neem ik duiven mee als ik voor mijn werk richting het zuiden moet om ze daar los te laten waarna ze thuis zelf weer naar binnen moeten.
Ook vraag ik wel eens aan mijn vrouw of ze een hok wil opendoen en na 5 min weer dicht waarna de duiven zelf weer naar binnen kunnen.
In de zomer als het goed weer is breng ik de duiven ‘s avonds na de training en na de voerbeurt ca 1x per week ook nog ca 25 km weg om ongeveer 19.30 uur voor nog een extra sprint vluchtje en tevens een goede oriëntatie test.(is denk ik heel belangrijk.)
Tevens ga ik ’s avonds vaak het hok in om met de duiven te stoeien en ze te observeren.( mijn ontspanning.)

Dit alles doe ik alleen als daar de tijd en de zin voor is.(let wel als de prestaties goed zijn komt de zin vanzelf.)
Buiten deze verzorging krijgen mijn duiven de benodigde kuurtjes en de enting.(als gewoonte heb ik altijd iets voor schone koppen over het voer op donderdagavond.)
Verder krijgen mijn duiven vliegvoer+ gerst van verschillende merken met de volgende toevoegingen.
Pinda’s-Hennep-snoepzaad-multimix-grit+roodsteen- P40-kuikenkorrels(kippen) 1x per week levertraan over het voer(tip van een mede melker) eikracht voer , er staan buiten en in de rennen likstenen voor paarden of geiten wat zout bevat en ze altijd kunnen pikken en knoflook in het water.( dus eigenlijk alles wat ze nodig hebben)
De meeste extra bijproducten krijgen ze ook in de winter net als 1x per week een bad wat het gehele jaar door gaat.
Het blijkt dat deze manier van melken voor mij en mijn duiven het beste werkt en mij weer dichter bij de echte top in de afdeling brengt.
Of ik de echte top ook zal halen weet ik niet daar ik denk dat ik dan meer tijd aan mijn duiven moet besteden welke ik simpelweg niet heb.(dit zou misschien wel kunnen als ik een combinatie met iemand met meer tijd zou worden maar dat is een keuze welke voorlopig nog niet word gemaakt).Ik ben tevreden zoals het nu gaat.
Belangrijk is het, dat je voor jezelf en je duivenkolonie de goede keuze maakt welke is gebaseerd op je thuissituatie en de daarbij passende duiven.(als niet zo’n heldere melker moet ik geen duiven hebben welke alleen goed presteren in een hok wat 3x per dag word gereinigd, en als nestspeler moet ik geen duiven welke niets om zijn jongen of eieren geeft.)
Je kunt je thuis situatie natuurlijk ook voorleggen aan een duivengoeroe welke jou dan advies hierover kan geven.
Ik hoor steeds meer goede verhalen over deze mensen welke echt de goede duiven herkennen en contact hebben met zoveel liefhebbers dat ze je kunnen aangeven naar wat voor duiven je op zoek moet.
Ik heb het geluk gehad dat mijn duiven al in mijn systeem passen daar ik de jaren daarvoor onbewust heb geselecteerd op het nestspel daar dit bij mij het beste resultaat gaf, dus heb ik mijn eigen vaste stam ,met telkens weer nieuw bloed erbij om deze uit te proberen.
Aan gezien ik nest speel zorg ik altijd wel voor wat extra motivatie wat bestaat uit een aantal simpele dingen welke niet teveel tijd kosten.
Extra eieren in de broedschaal leggen - de partner 1 dag voor inkorven wegnemen en in een ander hokje zetten –
Een duif op eieren 15 min voor inmanden een jong geven – steentjes in plastic eieren doen – de broedbakken op woensdag geheel open zetten – vreemde duiven in het hok zetten (bv. Kweekers of jongen.) – broedhokken dicht zetten zodat ze niet meer naar het nest kunnen – extra zitschapjes ophangen voor een broedhok - etc.
Dit totale systeem heeft mij binnen een paar jaar gebracht tot een concurrent voor de 1e plek in grootverband en ook al 2 teletekst vermeldingen.
Ik ben mij er goed van bewust het geluk te hebben dat ik duiven heb gekweekt en gekregen welke dit kunnen want ik ben wel van mening dat een soepkip geen 1e prijs kan vliegen .
Alle prestaties welke ik en mijn duiven in 2011 bij elkaar hebben gevlogen met dit systeem kun je nazien op deze site welke door mieke is gemaakt ( incl. duivenfoto’s.) en word bijgehouden.
Ik hoop met dit stukje u als lezer misschien nog wat ideeën te hebben gegeven voor het nieuwe seizoen waar u de prestaties mee kan verbeteren.
Want met al die advertenties over duiven verkopen in het duivenblad kunnen wij als liefhebber niets van elkaar leren maar kunnen we wel stiekem dromen dat ook wij ooit een duif van € 250.000,00 in ons bezit zullen hebben.
Mijn plan voor 2012 heb ik al weer klaar net als in 2011,maar weet wel dat een goed plan belangrijk is ,maar dat een plan er ook is om tussentijds bij te kunnen stellen wat ik zelf in 2011 heb moeten doen.
Bedankt voor het lezen en een goed seizoen toegewenst in 2012.


 

bezoeker sinds 05-12-2005